web analytics

BSOD nukes MBR on my dual-boot PC

Print Friendly, PDF & Email

Er was eens…

Vandaag lekker aan het werken in Windows 7 om te proberen daar ook eens die eID-kaartlezer te installeren, wanneer Windows het welletjes vindt tijdens het inpluggen van mijn eID-kaartlezer in een USB-slot met het volgende resultaat!!
P1010017
Een ferme Blue Screen of Death !!! – mijn eerste in 4 jaar op de desktop. OK. geen erg behalve een déjá vu gevoel.

Als je de foto vergroot door er op te klikken, kun je bijna helemaal onderaan lezen waar het fout ging. Het liep fout in de module a38usb.sys die aangeroepen wordt tijdens het inpluggen van de het eID-apparaat. Zelf mijn Tux-mascotte voelde zich er niet goed bij…
Gewoon herstarten en zien of het probleem zich terug voor doet toch?

Alsof een BSOD nog niet genoeg was bleek tijdens de herstart (cold boot want dat blauw scherm wou van geen wijken weten) dat die BSOD ook nog eens mijn Master Boot Record verneukt had, want het enige dat ik te zien kreeg tijdens booten was dat het bestand /boot/xxxxx niet gevonden kon worden en dan viel ik door naar een mooie GRUB2 rescue prompt. Ik heb er wel geen foto van genomen, maar je scherm ziet er na het booten ongeveer zo uit. Ver loop je daar niet mee hé.

dsc_0011

Je kan al gaan denken dat ik not amused was!!!

Hoe heb ik het boot probleem verholpen?

Opstarten van een Linux USB. Zoiets moet je altijd bij de hand liggen hebben.

Ik heb mijn Linux Mint 17.2/64 stick genomen en het systeem herstart. Eens in Mint kon ik al direct zien dat al mijn partities nog intact waren alsook alle data, wat me logisch bleek, al weet je maar nooit met Windows. Het enige dat ik dus moest doen was mijn Grub2 terug aan de praat krijgen.

Partities identificeren

Alvorens ik aan de slag kan gaan, moet ik eerst weten in welke partitie mijn / (root) folder van Linux Mint is. Daartoe start ik gParted op. gParted is standaard geïnstalleerd bij Mint:

-dev-sda - GParted_001

Ik kan direct zien waar mijn Linux partities zijn (ext4 en swap FS) en waar mijn Windows patities zijn (NTFS) – Klik op foto voor groter plaatje

 • sda2→win7 OS (c:)
 • sda5→windows data schijf (d:)
 • sda6→swap
 • sda7→linux mint root (/)
 • sda8→linux mint home (/home)

Nu ik alle gegevens heb, kan ik aan de slag via de terminal.

Grub herinstalleren

Mint partitie mounten

Het eerste dat ik moet doen is mijn Linux Mint partitie mounten. Bij mij is Linux Mint geïnstalleerd in /dev/sda7 en ik zal die partitie mounten in de /mnt partitie van mijn Mint op de USB-stick. Ik doe dat via het mount commando

$ sudo mount /dev/sdXY /mnt

waarbij voor mijn systeem X = a en Y = 7 voor /dev/sda7

Het commando is dus:

$ sudo mount /dev/sda7 /mnt

Vanaf nu heb ik toegang tot mijn Mint partitie op mijn HD.

Grub2 herinstalleren

We moeten nu onze computer vertellen om grub2 te herinstalleren in de Mint partitie die we zonet gemount hebben. Om dat te doen gebruiken we volgende opdracht:

$ sudo grub-install –root-directory=/mnt/ /dev/sdX

waarbij X = a

Het commando is dus:

$ sudo grub-install –root-directory=/mnt/ /dev/sda

Opgelet: geen partitiecijfers meegeven in bij grub-install!!

Het enige dat je nu nog moet doen is je sessie via de stick afsluiten en herstarten. Grub zal verschijnen en je kunt terug normaal werken.
Als je niet alle partities zou terugvinden in je grub-menu, kun je nog altijd vanuit een terminal sudo update-grub runnen.

Och ja, ik heb het niet nogmaals geprobeerd om de card-reader te koppelen onder Windows. Je weet maar nooit met die rare kerels van Redmond.

Spread the word. Share this post!

3 Comments

 1. Medard

  Beantwoorden

  Hartelijk dank voor deze mooie uitleg. Ik zou graag 2 vragen stellen.

  Vraag-1: Waaraan is in het Gparted venster te zien dat Sda7 de (/) is en Sda8 de (/home) ?

  Vraag-2: Moet in dit voorbeeld de laatste letter van het commando om Grub2 te herinstalleren niet a zijn in plaats van X dus: $ sudo grub-install –root-directory=/mnt/ /dev/sda

  Vriendelijke groet,
  Medard

  • Beantwoorden

   Ik weet dat mijn / partities op al mijn systemen max. 20Gb groot zijn. Als ik dus 2 EXT4 partities zie in gParted, de ene zo rond de 20Gb en de andere veel groter, dan kan ik altijd zeggen welke van de twee mijn / bevat en de andere bevat dus altijd mijn /home.

   Op je tweede vraag. Inderdaad. Heb de correctie uitgevoerd. Dank om het te melden.

 2. Freek Goeree

  Beantwoorden

  Daarom heb ik helemaal omgesteld naar Linux (Ubuntu) en draai Windows 7 voor noodgevallen onder VMware Player. Tot nu toe zeer tot mijn tevredenheid.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.