web analytics

Je eigen blog online brengen

Print Friendly, PDF & Email

Wanneer je een eigen blog of website wil maken, heb je diverse mogelijkheden:

 • Gebruik maken van de schijfruimte die je ISP-provider (Telenet, Proximus, Base, …)  je ter beschikking stelt
 • Gratis online services gebruiken
 • Een betalend abonnement afsluiten met een webhoster.

Via je eigen ISP

Iedere Internet Service Provider heeft een optie om op hun servers een website te draaien. Mijn ISP is Telenet en daar kan ik standaard 50 Mb schijfruimte gebruiken. Wens je meer ruimte dan hangt daar natuurlijk een prijskaartje aan vast.

Je kan er geen programma’s zoals WordPress of Joomla op draaien, enkel een eigen website die je met HTML5 en CSS hebt opgemaakt. Ook een forum kan niet voor dezelfde reden als voor WordPress of Joomla: je hebt geen toegang tot een databank zoals MySQL en veel te weinig ruimte.

Deze optie is heel interessant als je HTML en CCS wil leren, maar als je een gemakkelijk te onderhouden website wil met veel pagina’s die regelmatig aangepast moeten worden, is het wel een hele klus.

Via online services

Een online service laat je toe om een website of blog te maken, zonder dat je zelf je handen uit de mouwen moet steken. Je logt in, kiest een thema en begint met het maken en uploaden van je berichten en foto’s.

Je kan natuurlijk via https://blogger.com gaan (als je van Google houdt) maar de twee meest gebruikte CMS (Content Management System) programma’s die gebruikt worden door gewone bloggers, namelijk WordPress en Joomla hebben nu ook een online versie.

Voordelen zijn dat alles gratis is en je van technische webserverzaken helemaal niks moet aantrekken.

Nadelen: ze komen met enkele beperkingen in vergelijking met hun .org versies zoals het niet kunnen hebben van een eigen domeinnaam (Bij WordPress.com kan je een betalende versie aankopen, waar je wel een domeinnaam aan kunt koppelen)

WordPress

Voor WordPress ga je naar wordpress.com

Het WordPress.com inlogscherm

Keuze tussen gratis en betalende thema’s

Een gratis abonnement zonder eigen domeinnaam of een persoonlijk abonnement aan € 2.99/maand (€ 35.88/jaar)

Joomla

Voor Joomla ga je naar joomla.com.

Joomla welkomscherm

Joomla template keuze

Hou er rekening mee dat het overstappen van een online versie (.com) naar een gehoste versie (.org) niet altijd automatisch kan. Je zal desgevallend alles terug moeten aanmaken en uploaden.

Gebruik maken van een externe hosting

Een veel gebruikt alternatief voor de ietwat meer gevorderde amateur is je blog draaien met een CMS op een server die uitgebaat wordt door een bedrijf dat zich daarin specialiseert. Zo’n bedrijf, ook webhoster genaamd levert tegen betaling de volgende diensten:

 • Schijfruimte: Bv: 1500 Mb bij mijn abonnement bij mijn Webhoster. Ruim voldoende voor al mijn plaatjes en foto’s op mijn blog
 • Webserver software: Meestal is dat Apache (https://www.apache.org/)
 • Database Software: De klassieker is MySQL maar nu kom je ook meer en meer MariaDB tegen
 • Eigen e-mailadressen: Wat in de bovenstaande gratis versies niet kon is het hebben van e-mail adressen gekoppeld aan je domeinnaam. Bij een webhosting abonnement kan je gemakkelijk e-mailadressen aanmaken in de vorm van @mijndomeinnaam.be zoals info@mijndomeinnaam.be of jan@mijndomeinnaam.be,
  Het grote voordeel van zulke e-mail adressen is dat die gekoppeld zijn aan je domeinnaam en niet aan je provider of besturingssysteem. Verander je van Telenet met @telenet.be naar Belgacom met @proximus.be of ga je van Windows met een outlook.com naar Apple met een icloud.com? Het speelt geen rol, daar je e-mailadres @mijndomeinnaam.be daar los van staat.
 • Automatische back-ups: Je kan via de support van je webhoster verloren data proberen te herstellen. Zij maken dagelijks en sommigen meerdere keren per dag een back-up
 • 99.9 % uptime: stroomuitval en kabelbreuken worden zoveel mogelijk voorkomen door het werken met UPS (Uninteruptable Power Supply) en aansluitingen op meerdere Internet backbones.
 • Bibliotheek van Software: Er bestaan heel veel programma’s die je kan installeren. Zo vind je CMS, E-commerce, ..Hieronder een screentje van het programma Softaculous die een bibliotheek van software bijhoudt. Je hebt diverse categorieën van programma’s en per categorie meerdere programma’s. Dit is het info scherm met wat uitleg van het programma Serendipity. Om het te installeren volstaat het op die pagina op de knop [Install Now] te klikken.

Kortom, je krijgt een blokkendoos aan programma’s en mogelijkheden aangeboden waarmee je zelf aan de rit kan.

Lokaal beheer

Aangezien je zelf verantwoordelijk bent voor je webruimte en -diensten moet je die ook kunnen beheren. Het programma ‘DirectAdmin’ zorgt daar bv. voor.

Welke webhoster kiezen?

Zoals in alles is het een kwestie van prijs. Je kan webhosters vinden die je op jaarbasis nog geen € 30.- kosten tot anderen die je € 30.- per maand vragen. Je moet voor jezelf uitmaken wat je wenst te besteden en welke diensten je ervoor in return krijgt.

Mijn ervaring is dat de kostprijs van veel webhosting bedrijf voor de gewone man / vereniging veel te hoog ligt. Ik zal hier geen vergelijkingen doen, maar door goed te zoeken en te vergelijken kan je inderdaad voor minder dan € 30.- / jaar meer dan 1GB aan webruimte hebben, onbeperkt aan MySQL databases, Subdomeinen, …

Webhosters kun je vinden via een simpele Google zoekslag of via de Gouden Gids website (bv: http://www.goudengids.be/webhosting/provincie-west-vlaanderen/). Ook buitenlandse webhosters kun je gebruiken. Het maakt immers niet uit waar die webhoster zijn datacentrum geplaatst heeft. Wat ook kan is op een webpagina die je bezoekt op de link klikken die verwijst naar de webhoster.

 

Vergelijk gewoon eens volgende formules. Er zitten heel wat verschillen tussen:

Domeinnamen

Succes van je blog kan ook afhangen van je gekozen domeinnaam.

Zo is een link als http://users.telenet.be/[je_naam] toch minder professioneel dan bv. https://baudrez.be.
Zowel ISP’s als webhosters bieden de mogelijkheid om een domeinnaam aan te kopen.

Op https://www.dnsbelgium.be/nl kan je nagaan of de domeinnaam die je zou willen nog vrij is. Je kan daar ook nagaan wie er een bepaalde domeinnaam geregistreerd heeft zodat bij auteurrechterlijke- of merknamenconflicten de domeinnaamhouder kan aangesproken worden.

Ook van belang is het al dan niet aanschaffen van een SSL-certificaat om van een een gewone http:// een https:// te maken. De bezoekers van je site weten dan dat je site ‘authentiek’ is aan het slotje op je browser.

Spread the word. Share this post!

2 Comments

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.