web analytics

AVG verkoopt browser- en zoekgeschiedenis van gebruikers

Print Friendly, PDF & Email

AVG heeft een zeer populaire gratis virusscanner in zijn productassortiment, nu blijkt dat gratis niet helemaal gratis is. Het bedrijf heeft zijn voorwaarden duidelijker gemaakt, er staat nu in dat het bedrijf de browser en zoekgeschiedenis van gebruikers verkoopt aan derden.

In de nieuwe voorwaarden staat duidelijk vermeldt dat AVG de browser- en zoekgeschiedenis van zijn gebruikers verzameld om deze vervolgens te verkopen. De gegevens worden wel geanonimiseerd, zodat er geen persoonlijke gegevens in handen van derde partijen vallen. Voornamelijk adverteerders hebben vaak wel interesse in dit soort gegevens.

AVG stelt dat het volgens hun voorwaarden al langer mogelijk was om gegevens van gebruikers te verzamelen, het bedrijf heeft er echter voor gekozen om hier transparanter in te zijn. AVG biedt inmiddels ook de optie in zijn software om dit uit te schakelen.

De nieuwe voorwaarden die hier te lezen vallen, worden actief op 15 oktober 2015.

Wat verzamelt u waardoor ik kan worden geïdentificeerd?

Door sommige informatie die we verzamelen (persoonlijke gegevens genoemd) kunt u worden geïdentificeerd. Persoonlijke gegevens zijn bijvoorbeeld uw naam of uw e-mailadres.

Sommige persoonlijke gegevens verzamelen we alleen als u deze aan ons verstrekt. Dat kan gaan om uw uw naam, adres, e-mailadres, telefoonnummer, en als u onze producten koopt, uw betalingsgegevens. Dit kan gebeuren als u:

 • Een gebruikersaccount maakt, een bestelling plaatst of een product registreert;
 • Productondersteuning of andere services aanvraagt;
 • Informatie over producten aanvraagt; of
 • Deelneemt aan enquêtes.

Sommige persoonlijke gegevens verzamelen we automatisch wanneer u onze website of onze producten gebruikt. Hiertoe kunnen sommige of alle van de volgende typen informatie behoren:

 • Uw IP-adres (Internet Protocol)
 • Gebruikers- en accountnamen en verwante gegevens
 • Telefoonnummer
 • Simkaartnummer (Subscriber Identification Module)
 • Apparaat-ID’s, zoals computer-ID, IMEI en/of MEID
 • Productlicentie- en identificatienummers van AVG
 • Geografische locatie op basis van lokale informatie van GPS-/Wi-Fi-/communicatienetwerk.

Tenzij we de gegevens nodig hebben in verband met persoonlijke identificatiekenmerken, maken we de gegevens die we verzamelen anoniem en slaan we deze zodanig op dat u niet kunt worden geïdentificeerd. Wanneer we bijvoorbeeld uw IP-adres verzamelen, kunnen we dat anoniem maken door de laatste groep cijfers te maskeren (bijv. 192.168.1.1 wijzigen in 192.168.1.XXX).

 

Spread the word. Share this post!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.