web analytics

Aptik: Hoe heb ik er zolang zonder mee kunnen leven…

Print Friendly, PDF & Email

Iedereen heeft er al uren aan verloren. Je (her)installeert een distro en dan moet je terug al die PPA’s via een terminal ingeven, de extra applicaties die je bovenop de standaard set van de distro erbij hebt gezet terug installeren. Och ja, die instellingen waren net zo goed, wat waren die instellingen nu ook weer. Damn, wat was de naam van die kleine editor alweer die ik zo goed vond. En nu vind ik wel de link niet meer naar die leuke iconset….
Ja, klassieke situaties voor ons en zeker voor distrohoppers.

Vergeet al je zorgen. Installeer Aptik en dat manusje van alles doet wat jij hadden moeten doen: een backup nemen van je PPA’s, geïnstalleerde software, thema’s en iconset.
Eens je nieuwe systeem hersteld, start je opnieuw Aptik op, en restore je alles. En klaar is Kees.

Aptik is een open-source applicatie die de gebruiker toelaat om gemakkelijk backups te nemen en te restoren van PPAs, aplicaties and pakketen in Ubuntu, Linux Mint, Elementary OS en andere Ubuntu afgeleide distro’s.

De laatste versie van Aptik is de 1.5 en je kan die installeren door onderstaande commando’s in je terminal te tikken

$ sudo apt-add-repository ppa:teejee2008/ppa
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install aptik

Hoofdscherm

Aptik v1.5_023

Selectie_037

Het eerste dat je moet doen is een map aanduiden waar Aptik de backups zal kunnen bewaren. Hou wel rekening ermee dat Aptik als root gedraaid wordt en dat de map die je aanduidt om de backup bestanden te bewaren ook root rechten heeft.
Daarom is het aan te bevelen om een nieuwe map aan te maken vanuit Aptik zelf. Klik op de ‘Open’-knop en maak dan een nieuwe map aan.
Het slotje op de map Aptik geeft aan dat ‘root’ de eigenaar is.

PPA’s bewaren

Bij de eerste optie, PPA’s bewaren, gaat Aptik voor u de PPA’s lijsten en na ze geselecteerd te hebben klik je op ‘Backup’.
Backup Software Sources_025
ppa.list (~-Aptik) - gedit_027

Leuk detail: samen met de PPA bewaart Aptik alle bestanden die afhankelijk zijn van deze PPA, zodat je die ook kunt terugzetten.
Er wordt een bestandje aangemaakt – ppa.list – dat je kunt bekijken en daarin vind je alles van je PPA’s terug.

Downloaded packages (apt-cache)

archives_038

Deze optie bewaart al je applicaties die ‘apt’ in cache houdt. Van ieder programma wordt een .deb-bestand gemaakt en geplaatst in de submap ‘archives’.

Software selections

Backup Software Selections_028

Er wordt een lijst aangemaakt van alle pakketten op je systeem. De gele aanduiding is voor de pakketten die origineel door het systeem geïnstalleerd waren. De groene zijn deze die nadien door jou werden toegevoegd.
De backup maakt 2 bestandjes aan:

 • Packages.list bevat alle pakketten die jij hebt toegevoegd aan je systeem
 • Packages-installed.list bevat alle pakketten op je systeem (standaard + deze van jou)

Application settings

Backup Application Settings_031

Dat is een interessante optie want zowat van ieder programma pas je de opties aan en om die nadien terug identiek in te stellen, is bijna een onbegonnen zaak.
Je kan in het venster aangeven van welke bestanden je de instellingen wenst te bewaren. Ook staat de grootte van de settings erbij. In het voorbeeld hiernaast zie je bij .thunderbird staan 21M. Je hebt zo ook direct een backup van al je mails.

De settings worden bewaard in het bestand app-settings.tar.gz

Themes and Icons

Backup Themes_033

Al je thema’s en iconset worden vertoond en je kan aanduiden welke je wenst te backuppen.

De thema’s vind je terug onder de submap ‘Themes’ en de iconen onder de submap ‘Icons’

Overzicht van de Aptik-map

Aptik_035

 

 

 

Spread the word. Share this post!

7 Comments

 1. marc coevoet

  Beantwoorden

  Hmm, en hoe zet je die terug?

  De lijst van apps laad je in met bvb synaptic, en dan installeer je ze.

  Maar de etc/apt/sources.list, kan aptik eraan om ze te veranderen?

  Ik zocht al iets dat de apps kan herkennen die ik zelf heb geinstalleerd, bovenop de “standaard” distro …

  Er zijn zeker ook apps die gaan interfereren met je distro, maar voor mij is dat meestal gelukkig niet het geval. Stel je voor, je verandert de window manager naar eentje van http://xwinman.org/ Maar daarvoor dient aptik misschien niet, alhoewel, stel je krijgt een verwittiging in een installer, dan gaan beginners 2 keer nadenken, en tegelijk bijleren, hopen we.

 2. Beantwoorden

  Ik denk niet dat je te exotisch moet gaan doen met Aptik, maar je PPA’s , thema’s en instellingen direct terughalen, vind ik al goed genoeg.

 3. Beantwoorden

  Sam,

  je moet rekening houden dat het toch een grote sprong is.

  Neem in een backup van alles met Aptik.
  Je kan het backup bestand ppa.list gewoon inlezen met een editor om de lijst te zien. Dan kun je manueel de PPA’s toevoegen en zien of het werkt.
  Ook de lijst van extra pakketten kun je op die manier inlezen. Er zijn natuurlijk verschillen in de pakketten standaard geleverd in de 1204 t.o.v. Mint 17 dus is de lijst meer indicatief.
  De thema’s en iconset zouden geen probleem mogen leveren, maar die zijn in de 1204 maar povertjes. De default Mint 17 thema’s en iconsets zijn op zich al beter dan deze van de 1204.

 4. Sam

  Beantwoorden

  Hoi Alain,
  Ik ga het gewoon eens proberen voor de lol.

  Ik heb overigens een “real challenge” voor je. Iets waarvoor ik zelf al jaren geen tijd vind om het te doen. Interesse ?

 5. corrienne

  Beantwoorden

  Alles zeer interessant. Nu vraag ik mijzelf af, hoe kan je alles terugzetten als je Linux niet meer werkt en je alles opnieuw moet terugzetten. Hoe start je dan alles insluitende je settings- over bij een nieuwe opstart via een lege drive? Of heeft aptik ook de beschikking over een soort “ghost” Aptik Iso ?

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.