web analytics

10 jaar Linux

Print Friendly, PDF & Email

Het is dit jaar al 10 jaar dat ik Microsoft Windows als hoofdbesturingssysteem van mijn thuis Pc’s, laptops en netbook vervangen heb door Linux. Dat maakt me al wat een ‘ervaringsdeskundige’ Tongue Out op het gebied van Linux, maar heeft het werken onder Linux voor mij meer voordelen dan nadelen gehad?

Wat ervaar ik als voordelen van Linux t.o.v. Windows.

Als grootste voordeel plaats ik de veiligheid van het systeem. Het Linux systeem is zowel qua stabiliteit als gevoeligheid voor malware (in de brede zin van het woord) beter dan Windows. Ik moet me niks aantrekken van risico’s van besmetting van mijn systeem, zolang ik me hou aan enkele simpele regels zoals het up to date houden van je systeem en je geïnstalleerde software, het niet werken als root (admin) en het installeren van nieuwe software enkel doen vanuit de officiële software-store. Dat zijn de zaken die standaard ingesteld staan en dus zal een neofiet onder Linux automatisch in een veilige omgeving werken, ook al weet hij/zij het niet.
Onder Windows moet je enkele extra stappen ondernemen zoals het aanmaken van extra account met beperkte rechten, naast de Windows update, ook de updates van de extra geïnstalleerde software doen – Windows update houdt enkel de Microsoft software up2date – en als je extra software wenst te installeren en je opteert om gratis software (of gekraakte software) van het net te halen, weet je nooit wat je nu echt geïnstalleerd hebt.

Daar Linux software open-source is en Windows software closed source betekent dat gebruikers onder Linux kunnen lezen wat de software nu juist doet, terwijl een .exe bestand gesloten is en je niet kan zien wat er nu allemaal onder het deksel gebeurt. Natuurlijk zal een modale Linux gebruiker zelf de code van het programma niet uitvlooien, maar er zijn genoeg jongeren die daar hun tijd insteken en elke onregelmatigheid direct aan de kaak stellen.

Een ander voordeel van het werken onder Linux is dat je hardware enkele jaartjes langer kan meegaan en je toch de allerlaatste versies van software kunt draaien. Ik kan op mijn netbook met 1Gb RAM probleemloos nog alles doen waarvoor je vandaag met Windows 8 quasi verplicht bent om je hardware aan te passen aan de vereisten van OS.

Wat kan ik echt niet doen onder Linux?

Je kan hier twee grote groepen onderscheiden. Games en professionele software.

Games

Er zijn spelletjes onder Linux maar de meeste RPG en MMORPG zijn enkel ontwikkeld voor het Windows platform. Er worden momenteel via STEAM enkele games omgezet om onder Linux gespeeld te worden, maar je kan nog niet van een doorbraak spreken.

Professionele software

Professionele software zoals Autocad©, Photoshop©, MS-Office©, Visual Studio©, MS-Exchange©, … moet je nog altijd onder Windows draaien want in het bedrijfsleven is Microsoft de standaard voor bureautica toepassingen. Aan de andere kant vallen deze appliciaties ook niet zo direct onder de noemer huis-, tuin en keukensoftware en de aankoopprijs van deze pakketten is ook niet min.
Natuurlijk zijn er voor al die applicaties equivalenten te vinden die onder Linux draaien en die meer dan hun mannetje staan. Veel van deze equivalenten draaien zelfs ook onder Windows zodat ze een interessante keuze kunnen zijn voor de Windows gebruiker.

Kan je vandaag 100% zonder Microsoft Windows?

Nee. Je kunt al heel wat mits je je houdt aan volgende punten:

  • Je kiest je hardware nauwkeurig uit. Enkel die hardware waarvan je 100% zeker weet dat ie door Linux ondersteund is mag je aankopen/gebruiken. Fabrikanten leveren maar heel zelden (goede) Linux drivers voor hun printers, scanners, wifi, … De Linux gemeenschap heeft voor veel van die apparaten een eigen driver klaar, maar niet voor alles. Daarom: kijk goed uit welke hardware je koopt.
  • Je hebt geen nood aan professionele toepassingen, zowel COTS als eigen geschreven software. Zo heb je geen GPS-software om je kaarten bij te werken die onder Linux draait. De meegeleverde CD geeft enkel een Windows en een MAC versie.
  • De Linux software kan gegevens exporteren in formaten die door Windows programma’s gelezen kan worden. Het is nutteloos om binnen Linux een programma te gebruiken waarmee de rest van de wereld (lees Windows gebruikers) niks kunnen aanvangen.
    Omgekeerd moet je Linux software de standaard formaten van Windows applicaties kunnen inlezen. (bv. MS-Publisher bestanden kun je nog niet inlezen)

Maar die beperkingen vallen al bij al heel goed mee. Als je een PC of laptop koopt is in 99,99% van de gevallen Windows 8 daarop meegeïnstalleerd en dus kan de professionele software toch draaien op je platform.

Zou ik Linux aanraden voor een modale gebruiker.

Mijn antwoord daarop is een volmondig ja. De leercurve om je vertrouwd te maken met de nieuwe omgeving is niet steiler dan die om van Windows 7 naar Windows 8/Metro te gaan. Maar met de dagelijkse meldingen van virussen, trojans, ransomware, … in de Windowsomgeving is die kleine moeite het zeker waard.

Linux is in de laatste 10 jaar enorm geëvolueerd en kan, zeker voor thuisgebruik, zijn mannetje staan naast Windows. Dus probeer zelf eens Linux. Neem contact op met een Linux gebruiker in je omgeving ( http://ubuntu-be.org/nl/supporters ) en laat die persoon Ubuntu op je systeem plaatsen, of maak je keuze uit de tientallen Linux distributies (http://distrowatch.com/) en ga zelf aan de slag.

Je zult versteld staan wat open-bron software vandaag de dag te bieden heeft.

Voor mij heeft het werken onder Linux zeker veel voordelen gehad ten opzichte van Windows. Ik werk sneller (Linux is minder zwaar, dus werkt sneller), geruster (kans op besmetting is bijna 0), heb meer vat op mijn systeem (ok. het is niet aan iedereen geveven om je systeem te tweaken, maar het kan) en hel hele zootje heeft me, om legaal te werken geen centiem gekost. Alles is gewoonweg gratis en legaal van het net te downloaden en Big Windows Brother kijkt niet mee over mijn schouder.

Spread the word. Share this post!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.