web analytics

Bestand in gebruik. In Windows niet aan te passen, in Linux wel. Waarom?

Print Friendly, PDF & Email

file-in-useHet is bij iedere Windows gebruiker al eens voorgekomen dat je een bestand wenst te hernoemen of te verwijderen en dat Windows dat kordaat weigert omdat het bestand in gebruik is, terwijl je dat wel kan onder Linux.

Wat gebeurt er feitelijk achter de schermen dat me belet om moedwillig zaken te verwijderen onder Windows terwijl je dat wel kan onder Linux?

Doe de test.

Start een video op en terwijl die draait, probeer het bestand eens te verwijderen, te verplaatsen of te hernoemen.

  • Onder Windows krijg je ‘njet’ op je request.
  • Onder Linux wordt het filmpje gewoon verder afgespeeld en de move, rename of delete wordt netjes uitgevoerd, ook al is het bestand ondertussen bv. in de prullenmand gegooid.

De standaard uitleg is soms nogal technisch van aard maar ik zal proberen in zo simpele bewoording de principes van beide systemen uit te leggen.

Windows

Zodra je onder Windows een bestand opent of uitvoert, sluit Windows het bestand ter plaatse af (heel simpel gezegd hier, maar dat is wat er in feite gebeurt). Dat proces wordt in het Engels ‘locking’ genaamd.

file-lockingEen bestand dat ‘gelocked’ is door een bepaald proces kan niet verwijderd of hernoemd worden tot het proces dat bestand weer vrijgeeft. Het is gewoonweg voor derden ontoegankelijk. Je kan de inhoud ervan wel bekijken – typisch geval in MS-Office wanneer je een Word-document wil openen en je de melding krijgt dat iemand anders er mee bezig is – maar iets anders kan je er niet mee doen.

Dat is ook de reden dat zodra Windows zichzelf geüpdated heeft via een Windows Update, het moet herstart worden om alle locks te verwijderen en zo zichzelf de kans te geven de update door te voeren.
Bepaalde updates kunnen reeds uitgevoerd bij het afsluiten van Windows omdat bepaalde processen dan al afgesloten worden, maar andere processen blijven actief tot Windows volledig is gestopt. Deze updates worden pas tijdens de herstart veranderd. En dat proces moet soms meerdere keren herhaald worden.

Linux

Onder Linux daarentegen, wordt het bestand niet gelocked, maar wel de onderliggende disk sectoren ervan. Dat kan een futiel verschil lijken maar het betekent dat de aanduiding van het bestand in de ‘filesystem table of contents’ kan verwijderd/aangepast worden zonder het programma te verstoren dat het betreffende bestand geopend heeft. Het bestand bevindt zich immers nog steeds op de schijf in die gelockte disc sectoren.

Als je een bestand verwijdert of hernoemt verander je in feite niks aan het bestand, maar wel aan de gegevens die zich in de ‘filesystem table of contents’ bevinden. Dus, het programma werkt lekker verder met de gegevens van de schijf, terwijl de marker voor het bestand kan verdwenen of veranderd zijn.

Wat is er nu het beste systeem?

Beiden hebben hun voor- en nadelen.
Alleen stel je vast dat er onder Linux veronderstelt wordt dat je weet wat je doet en het systeem je niet zal beschermen tegen bepaalde fatale aanpassingen, terwijl Windows dat juist wel doet.
Als ik de kennis van bepaalde Windows gebruikers bekijk, is het maar goed ook dat onder Windows bepaalde zaken onmogelijk gemaakt worden.

Beoordeling

3 Reacties

  1. Tony Impe

    De mens is lui, omdat Windows nu eenmaal zo werkt, moeten de gebruikers niet nadenken ove wat ze doen, en daarom hebben ze weinig kennis over deze zaken.
    Omdat je in Linux zelf verantwoordelijk bent voor wat je doet, kun je beter weten wat je doet, of je leert het heel snel.
    Wat het beste is ? Een systeem dat alles wat je doet controleerd, ( en die gegevens doorstuurd naar ? ? ? de spionerende overheid ? )
    Of een systeem waar je zelf weet wat je doet, en zover bekend, niet alles doorstuurd.
    Kies zelf maar.

    Reageren
  2. lemmens

    Vermoedelijk speelt het veilig verwijderen van een usb stick ook een rol in het bovenstaande gegeven in Windows.
    Is dat veilig vewijderen ook noodzakelijk in Linux?

    Reageren
    1. eijie (Auteur bericht)

      Henri,

      Veilig verwijderen van een USB-stick heeft niks te maken met je onderliggende OS, maar wel met het bestandsformaat van de stick. De meeste sticks zijn in FAT32 geformatteerd en we weten allemaal hoe gevoelig dat is (denk maar aan Windows 95).
      Als je een stick te vroeg verwijdert, met andere woorden, er is nog één of andere actieve operatie bezig op een bestand (bv. schrijven of editen), dan is de kans dat je bestand corrupt is heel groot. Meer nog, als je stick op dat moment bezig is met de FAT (File Allocation Table) te beschrijven en dat proces wordt afgebroken, dan mag je er donder op zeggen dat de volgende keer de stick niet meer herkend zal worden, of dat je bestand niet terug te vinden zal zijn.

      Tip: ALTIJD via de bestandbeheerder gaan (Nautilus, Nemo, …) en op ‘Uitwerpen’ klikken alvorens je de stick verwijderd.

      Reageren

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: